Son birkaç yıl içinde yeni işletim sistemi yüklemeye çalıştıysanız veya yeni bir bilgisayar aldıysanız, muhtemelen 32-bit ve 64-bit soruları da karşınıza çıkmıştır. Bu yazıda iki sistem arasındaki farklar ve avantajlardan bahsedeceğiz.
Bit nedir?
1 bit aslında binary digit (ikili basamak) kelimesinin kısaltılmışı. Bit terimi temel bilgisayar ünite birimiyken, 8 bit 1 byte oluşturuyor.
32-bit ve 64-bit arasındaki fark nedir hiç merak ettiniz mi ?
64-bit teriminin anlamı, 64-bit bilgisayar işlemcisinin 64-bit’teki belleği ve veriyi kullanabileceği anlamına gelir. Ortalama bir bilgisayar kullanıcısı için bu bir şey ifade etmese de, herkesin anlayacağı dille özetlemek gerekirse; 64-bit bir bilgisayar 32-bit olana göre daha fazla bellek kullanabilir. Şöyle örnek verelim; bilgisayarı bir banka gibi düşünün. 64-bit bilgisayarda 64 veznedar olurken, 32-bit bilgisayarda ise 32 veznedar olurdu.
Yani 64-bit bir işlemci daha fazla bellek kullanabilir. Peki bu neden önemli? Çünkü 32-bit bilgisayarların kullanabileceği maksimum RAM miktarı var. Standart 32-bit bir bilgisayar sadece 3.25GB RAM kullanabilir ve bunun fazlasını işleyemez. Bilgisayarınıza her zaman daha fazla RAM eklemesi yapabilirsiniz fakat bunlar çalışmayacaktır. Diğer yanda 64-bit sistemler ise sınırsız RAM kullanabilir. Bu da 64-bit sistemlerin en büyük avantajıdır.
Diğer avantaj ise 64-bit işlemcilerin hızıdır. Yine banka örneğine bakarsak, daha çok veznedarın çalıştığı bir banka her zaman daha hızlı işlem yapacaktır. Aynı zamanda 64-bit bir bilgisayarda her programı (32-bitler de dahil) çalıştırırsınız fakat 32-bitlik bir işletim sisteminde 64-bit programları-oyunları vs. Çalıştıramazsınız.
Dolayısıyla eğer yeni bir işletim sistemi yükleme düşünceniz varsa, tavsiyemiz 64-bit olacaktır. 3GB üstü RAM’e sahipseniz ve hâlâ 32-bit işletim sistemi kullanıyorsanız da, bir an önce yeni nesil işletim sistemine geçmenizi tavsiye ederiz.